IZVJEŠTAJ O RADU 2014


DNEVNI CENTAR HNJU „DNEVNI CENTAR ZA DJECU SA  SMETNJAMA I TEŠKOĆAMA  U RAZVOJU HERCEG NOVI“

Herceg Novi

PIB 02818426

ŽIRO RAČUN 510-46945-49

Broj-71.

Herceg Novi 27.02.2015.

 

                             Izvještaj o radu za 2014 godinu

 

           

U  toku 2014. godine na osnovu plana i programa rada sa djecom  i omladinom Dnevnog centra radjeno je na usvajanju brojnih kompetencija koje omogućavaju njihovu samostalniju participaciju u ličnom, kao i životu društvene zajednice.

Stručni tim Dnevnog centra je u januaru i julu mjesecu 2014 godine vršio procjene sve djece ,uz predlog i saradnju sa roditeljima,nakon čega su za svakog korisnika napravljeni šestomjesečni individualni programi sa jasno definisanim ciljecima na kojima su  radi svi zaposleni.

Nakon proteklih šest mjeseci i rada sa djecom na usvajanju ciljeva postavljenih Individualnim planovima za svako dijete, stručni tim Dnevnog centra obavještavao je o dostignućima putem izvještaja Centar za socijalni rad Herceg Novi, Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore i roditelje korisnika usluga Dnevnog centra Herceg Novi.

 

U toku prethodne godine Dnevni centar je dobio rješenje od Centra za Socijalni rad Herceg Novi za prijem dvije nove korisnice, uzrasta 17 i 22 godine, koje su nakon perioda opservacije primljene  i postale redovne korisnice usluga Dnevnog centra.

 

U toku protekle godine organizovani su brojni izleti za korisnike Dnevnog centra, prilikom kojih su djeca bila  u mogućnosti da se druže sa svojim vršnjacima, posjete različite ustavnove kulture, i  aktivno učestvuju u životu lokalne i šire društvene zajednice.

 

  1. januar 2014. godine Korisnici Dnevnog centra su u pratnji osoblja posjetili Izložbu cvijeća u okviru Praznika Mimoze
  2. mart 2014. godine Organizovan je izlet za djecu i omladinu Dnevnog centra i tom prilikom djeca su posjetila Hram Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću, Zavičajni muzej u Nikšiću, koji se nalazi u dvorcu Kralja Nikole i imali priliku da vide izložbu portreta Kralja Nikole i etnološku zbirku ,kao i da se druže sa drugarima u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Nikšić .
  3. mart 2014. Djeca i omladina Dnevnog centra Herceg Novi obišli su Stari grad Herceg Novi, i bili u posjeti Muzičkoj školi Herceg Novi čiji su učenici i nastavnici tom prilikom organizovali mini koncert za nas. Posjetili su i Gradsku Biblioteku Herceg Novi i naučili kako mogu postati članovi i uzimati knjige na zajam. Osvježili su se pićem u Galeriji Freska na trgu Belavista
  4. april 2014. U okviru BOSI festivala, koji se prvi put održavao u Crnoj Gori, djeca i omladina Dnevnog centra bili su u prilici da u Dvorani Park pogledaju reviju internacionalnih filmskih ostvarenja posvećenih osobama sa invaliditetom,nakon čega su prošetali kroz park „Boka“ i centar grada.
  5. april 2014. Jedan broj korisnika Dnevnog centra Herceg Novi imao je priliku da na poziv organizatora iz Podgorice budu učesnici Hiporehabilitacije , što je za njih bilo sasvim novo i veoma značajno iskustvo.Predstavnici konjičkog kluba „Budućnost“ su za djecu i omladinu sa smetnjama odvojili besplatne termine uz stručnu pomoć specijalno obučenih terapeuta .Za naše korisnike je to bio poseban doživljaj.
  6. maj 2014. godine Djeca Dnevnog centra imali su priliku da uživaju na još jednom izletu u prirodi obližnjeg izletišta Čipovina na Podima nadomak Herceg Novog.Jednodnevni izlet u prirodi ,uz sportske rekvizite, igru i ručak bio je pravo osveženje.
  7. jun 2014. Organizovana posjeta djece i omladine Dnevnog centra Radio Herceg Novom, gdje su se upoznali sa osnovama funkcionisanja radio stanice.Korisnici su bili u prilici da direktno gledaju i slušaju kako se odvija program, kao i da im se ispuni neka muzička želja i da se obrate slušaocima putem radija.Tom prilikom posjetili su i crkvu Sv. Arhangela Mihaila na trgu Belavista
  8. – 30. avgust 2014 Ljetovanje djece i omladine Dnevnog centra u nacionalnom parku „ Lovćen“ –Ivanova Korita. Sa djecom su boravili i roditelji, dok je za nastavu, sportsku rekreaciju i druženje u jutarnjim satima bio zadužen profesor fizičkog vaspitanja.Roditelji su nakon povratka izjavili da im je zaposleni radnik Dnevnog centra bio od velke pomoći, jer je u prijepodnevnim časovima organizovao za djecu sportsko-rekreativni program.
  9. septembar 2014. Organizovan jednodnevni izlet u Trebinje. Tom prilikom korisnici su imali priliku da posjete Muzej Hercegovina u Trebinju, kustos muzeja nas je provela kroz značajne etnološke zbirke i pokazala sve eksponate koje imaju.Upriličena je i posjeta Manastir Hercegovačka Gračanica .
  10. septembar 2014. Druga grupa djece je posjetila konjički klub „ Budućnost“ u Podgorici , na poziv organizatora bila im je omogućena hiporehabilitacija .
  11. oktobar 2014. Djeca Dnevnog Centra Herceg Novi u posjeti Titovoj vili „Galeb“ u Igalu
  12. novembar 2014. Djeca i omladina Dnevnog centra posjetili su stomatologa u Domu zdravlja Herceg Novi .U prijatnoj i bez stresa, atmosferi mogli su slobodno da sjednu u stomatološke stolice, da pogledaju mašine i alate,a doktorka je za njih održala malo predavanje o higijeni zuba i potrebi da ih redovno popravljaju.
  13. novembar 2014. Organizovana posjeta Dječijem domu „Mladost“ Bijela, grupi djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju,nakon čega je organizovana šetnja uz obalu i razgledanje rivijere.
  14. decembar 2014. Izložbom dječijih radova obilježen 3. 12. Medjunarodni dan lica sa invaliditetom. Izložbu je bila dobro posjećena; Zatim su djeca imala kratak nastup a na kraju su kao gosti izložbe nastupila djeca i profesori Muzičke škole Herceg Novi sa mini koncertom.
  15. decembar 2014. Izlet u Podgoricu i posjeta djece i omladine JU Resursni centar za djecu i malde „ Podgorica“ .Osoblje i korisnici naše ustanove su bili u prilici da posjete školu i produženi boravak,kao i da se upoznaju sa načinom rada u grupama i organizacijom ustanove.Za djecu je organizovan ručak .

 

U okviru saradnje sa lokalnom zajednicom i socijalizacije, bili smo u prilici da budemo domaćini brojnim gostima.

 

  1. januar 2014. Dnevni centar Herceg Novi posjetili su predstavnici UNICEF-a.

 

  1. februar 2014. Gospodja Divna Kadić dodijelila je djeci i omladini prigodne paketiće .

 

  1. februar 2014. Djecu i omladinu Dnevnog centra posjetile su dame iz Kola srpskih sestara  i obradovali ih paketićima .

 

  1. mart 2014. Doo Montenegro Metropolis Media iz Podgorice posjetili su djecu i bili donatori sprava ( valjci, poluvaljci, balans ploča, šipke, ćebe za grijanje) za fizioterapeutsku salu.

 

  1. mart 2014. Đaci i profesori Muzičke škole Herceg Novi održali su za djecu i omladinu Dnevnog centra mini koncert .

 

  1. april 2014. U gostima Dnevnom centru bile su kolege iz Slovenije koji rade u sličnim ustanovama .

 

  1. novembar 2014. Povodom obilježavanja Svjetskog dana djeteta djecu je sa tortom i edukativnim meterijalom obradovala ženska alijansa DPS-a .

 

  1. decembra 2014. U posjeti djeci Dnevnog centra mlasdi SNP-a kao i dodjela poklon paketića .

 

  1. decembar 2014. Učenici VIII i IX razreda OŠ „ Dašo Pavičić „ Herceg Novi u pratnji psihologa iz svoje škole.

 

  1. decembar 2014. Djecu su novogodišnjim paketićima obradovali članovi aktiva mladih „Novske liste“.

 

  1. decembar 2014. Korisnike Dnevnog centra su pred Novogodišnje preznike posjetili i poklonima obradovali predstavnici Centra za socijalni rad Herceg Novi, NVO „Vjera , nada i ljubav“ kao i humanitarna organizacija „ADRA“.

 

Dva puta u toku protekle godine, u saradnji sa Domom zdravlja Herceg Novi, dr Svetlana Kovačević je obavila sistematski pregled djece u prostorijama Dnevnog centra , 23. 06. 2014. i 12. 12. 2014.

 

U sklopu saradnje sa roditeljima održana su četiri roditeljska sastanka, kao i više individualnih razgovora sa roditeljima. Roditelji su bili pozivani i na izlete i izložbe u organizaciji Dnevnog centra.

 

U toku protekle godine zaposleni Dnevnog centra prošli su dvije  edukacije.

  1. -06. Jun 2014 Edukacija na Ivanovim Koritima u organizaciji UNICEFA i Ministarstva Rada i socijalnog staranja Crne Gore – Obuka kadrova za otvaranje i rad centara za boravak djece i omladine sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori -II dio

Edukaciji je prisustvovalo dvoje zaposlenih Dnevnog Centra Herceg Novi

Obradjene teme – Prava djece i omladine sa smetnjama i teškoćama u Crnoj Gori, Analiza aktuelnog stanja, Usluga Dnevog centra , struktura zaposlenih i oblasti rada, procjena sposobnosti djeteta , planiranje i tretman djece, karakteristike psihijatrijskih stanja kod djece i mladih sa smetnjama u razvoju, radionice.

 

Edukacija zaposlenih sa prof. Draganom Lukićem i dr Milijanom Selaković

  1. i 8. Novembar 2014 Zlatibor .

Obradjene teme- Monitoring dosadašnjeg rada, skale procjene, protokol i mjesečni planovi, analiza postignutog u radu sa djecom( pregled dosijea) i smjernice za dalji rad.

Pervazivni razvojni poremećaji sa posebnim osvrtom na autizam. Pregled metoda – ABA metod, Teaccch , Floor time, Senzorna Integracija

Evaluacija

 

Stručni tim dnevnog centra , kao i spoljni saradnici su svako u svom domanu sprovodili individualni i grupni rad sa djecom , prateći godišnje, mjesečne i sedmične planove aktivnosti.

 

Psiholog je pored vršenja individualni procjena djece, učestvovao u radu tima, na izradi individualnih planova. Svakodnevno je sprovodio individualne i grupne tretmane, i pružao korisnicima pomoć psihološke prirode.

Pedagog je pored aktivnog učešća u timu, na izradi individualnih planova svih korisnika sprovodio grupne i individualne tretmane,  vaspitno-pedagoškim mjerama  podsticao razvoj važnih  vještina , znanja i navika korisnika.

Defektolog – logoped  je  svake sedmice sprovodio individualne logopedske tretmane sa korisnicima prema unaprijed utvrdjenom planu  i poštujući individualne karakteristike djece.

Defektolog- oligofrenolog je  svake sedmice sa korisnicima Dnevnog centra sprovodio defektološke tretmane u dogovoru i saradnji sa kolegama iz stručnog tima.

Fizioterapeut  je pored aktivnog učešća i radu tima , svakodnevno sprovodio individualne i grupne tretmane sa korisnicima u skladu sa njihovim potrebama.

Profesor fizičkog vaspitanja je sedmično sprovodio grupne i individualne čaasove fizičkog vaspitanja, u prostorijama Dnevnog centra ili u Sportskoj dvorani Igalo.

Medicinske sestre  su pored učešća u radu tima , vršile svakodnevnu brigu o korisnicima, obezbjedjivale im neophodnu medicinsku njegu i pomoć u samoposluživanju.

 

Nastavljena je dobra saradnja sa : Gradskom bibliotekom Herceg Novi.

Fakultetom za primjenjenu fizioterapiju terapiju Igalo

Sportskim centrom Igalo

Institutom „Dr Simo Milošević“ Igalo

Ju Dom zdravlja Herceg Novi

Osnovnim državnim tužilaštvom Herceg Novi

 

U okviru projekta koji smo dobili od komisije Igara na sreću:

„Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Herceg Novi-novi servis podrške na lokalnom nivou“ predstavlja nastavak projekta „Zajedno do krova nad glavom koji je započet u 2013, godini. Naime spor i komplikovan proces izrade projektne dokumentacije zbog nedostatak DUP-a za područje Sutorine iziskivao je posebne procedure.U novembru 2013 Predsjednik SO Herceg Novi je donio Odluku o izradi Urbanističkog Projekta za kompleks Dnevnog centra i Stare škole-Sutorina. U sklopu projekta iz 2013. odradjene su :-geodetske podloge,

-elaborat o geoloskom ispitivanju terena

-raspisan tender za izradu projektne dokumentacije i odabran arhitekta za izradu istih.U martu 2014.završeno je i dostavljeno idejno rješenje za objekat budućeg Dnevnog centra i objekat stare škole u Sutorini.Agencija za razvoj grada je pristupa izradi Urbanistički Projekat za kompleks Dnevnog centra i Stare škole-Sutorina.Tokom septembra 2014 održana javna rasprava vezana za Urbanistički Projekat za kompleks Dnevnog centra i Stare škole-Sutorina.

Odrađen je izvještaj inž.građ.Tamare Beko:Prije završetka izrade glavnog projekta svrsishodni radovi su na rušenju objekta stare škole u Sutorini.Odrađen je nalaz i mišljenje sudskog vještaka o potrebi rušenja stare škole a po zahtjevu SO Herceg Novi.14.10.2014. Komunalna policija SO Herceg Novi ,na osnovu Nalaza i mišljenja sudskog vještaka donosi Rješenje br:02-9-365-2541/14/ 1 kojim nalaže rušenje stare škole u Sutorini.

Urađen je elaborat o rušenju objekta stare škole u Sutorini koji je za potrebe projekta, izradila firma MB Proning Herceg Novi i odrekla se honorara na ime Dnevnog centra.Reviziju elaborata o rušenju sa izvještajem uradio je „Bokatim“ d.o.o. Herceg Novi ,koji se takođe odrekao honorara u ime Dnevnog centra. 24.11.2014. Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju svojim rješenjem br:02-3-360-8/2014. odobrava se rušenje stare škole u Sutorini.

28.11.2014. Predsjednik SO Herceg Novi Odlukom br: 01-1-182/14, ovlašćuje Ju Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju da sprovedu postupak rušenja stare škole u Sutorini. Nakon prikupljenih ponuda ,Komisija za javno otvaranje ponuda ,uz prisustvo ponuđača je:Izabrala najeftiniju ponudu D.O.O.“Krušo“ Herceg Novi.

Tokom Decembra 2014. Završeni su građevinski pripremni radovi:

-Rušenje objekta stare škole u Sutorini

-Produbljivanje kanala otpadnih atmosverskih voda

-Izvršen nadzor nad izvedenim radovima,čime je projekat igara na sreću za 2014.god. okončan.

 

 

 

 

Herceg Novi                                                                                             Direktorica

 

27.02.2015.                                                                                              Dragica Kosić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.
Back To Top
Translate »